Arja Saijonmaa hyllade Finland – och Mando Diao

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Arja Saijonmaa äntrade allsångsscenen med två mål:

Att gratulera Finland, som fyller 100 år i år.

Och att hylla chilenska Violeta Parra, som skulle ha fyllt 100 i år och som har en speciell plats i artistens hjärta.

– Det var lite extra festligt i kväll, säger hon till Nöjesbladet.

Arja Saijonmaa, 72, gästade ”Allsång på Skansen” under tisdagskvällen.

Hon presenterades av Sanna Nielsen som en legendar.

Arja Saijonmaa framförde därefter en akustisk version av sin låt ”Jag vill tacka livet”, klädd i en ljusblå långklänning. Hon ackompanjerades dessutom av en mängd finska flaggor, som flera i publiken viftade med.

I år fyller nämligen Finland 100 år, vilket SVT och Arja Saijonmaa uppmärksammande.

– Allsångspubliken var underbar! Det är alldeles speciellt att sjunga på Skansen. Men det var lite extra festligt i kväll, med tanke på att man hyllar många hundraåringar i kväll.

”Kändes rätt”

Hon framförde även ”Ljuvliga ungdom” och ”Miljoner rosor” – då i en helt annan stass.

– Det var nästan 40 år sedan jag sjöng den fantastiska finska stora valsen här på Skansen, ”Ljuvliga ungdom”. Så det kändes extra festligt att nu fira Finland med just den sången, som kanske är den enda låten som är i dur bland alla moll-tango. Det kändes rätt att ta upp den här.

Förutom Finland, skulle även upphovsmakaren till hennes låt ”Jag vill tacka livet” ha fyllt 100 år i år.

– Den andra 100-åringen jag firade är ”Jag vill tacka livet”, som ju är chilensk från början. Den hittade jag när jag kämpade mot chilenska diktaturen. Det är Violeta Parra, detta fantastiska lilla geni, som skrivit texten och musiken och som hela Sydamerika hyllar i år.

Firar hela sommaren

Efter direktändningen passade Arja också på att lovorda Mando Diao, som spelade på samma scen under kvällen.

– I Mando Diaos musik är det ett sådant temperament, som tilltalar mig någonstans...jag kan inte förklara. Men det är något speciellt som tilltalar mig och mitt temperament, säger hon.

Klädbytena förklarar hon som ett ”sätt att göra kvällen mer festlig”. Och firandet fortsätter hela sommaren för artisten.

– Det är en aktiv sommar. Jag ska spela på stadsfestivaler, flera gånger i Kungsträdgården i Stockholm, även på det finska officiella festandet den 24 augusti med statsministrar där jag har en egen liten konsert. Min sommar går mycket i samma tema som ikväll.

Hinner du basta något?

– Det hinner man jättemycket! Jag har redan varit tre gånger på landet, men det har varit så kallt. Fast det spelar ingen roll, jag simmar i det kalla vattnet och badar bastu och hämtar lite krafter.

Publicerad:

LÄS VIDARE